Menu Sluiten

Isopact op Material Xperience 2017

Isopact op Material Xperience 2017

Material Xperience beursBeeld: Materia Exhibitions

Van 6 tot 10 februari vindt voor de twaalfde keer het jaarlijkse materiaalevenement Material Xperience plaats in Jaarbeurs Utrecht. Tegelijkertijd met de Bouwbeurs toont materialenbibliotheek Materia hun nieuwe oogst van 200 materialen. Van isolatie uitzeewier tot energieopwekkende glasblokken en 3D geprinte keramische tegels.

 

Materia-tentoonstelling

In 1998 werd onafhankelijke materialenbibliotheek Materia opgericht om architecten te ondersteunen in hun zoektocht naar de juiste materialen. Inmiddels bevat hun collectie ruim 2.700 materialen. Op de tentoonstelling vindt de bezoeker ruim 200 materialen, zoals Wootex (een materiaal met een houtachtig uiterlijk, gemaakt van gerecycled textiel en plastic afval) en Line-x (een bijna ondoordringbare coating voor bouwmaterialen).

Isopact

Beton blijft normaal gesproken niet drijven op water: het soortelijk gewicht van betonl is véél hoger dan dat van water, waardoor het er loodrecht naar beneden zakt. Grote schepen blijven echter tóch drijven, omdat hun dunne romp héél veel water verplaatst dat daardoor omhoog duwt.Opwaartse druk

Volgens de wet van Archimedes wordt elke lichaam dat in een vloeistof of gas wordt ondergedompeld zoveel lichter als de erdoor verdrongen hoeveelheid vloeistof weegt. Je kunt ook zo (beter) zeggen: “De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof of gas ondervindt is even groot als het gewicht van de verplaatste vloeistof of gas”. Deze opwaarste kracht heet dan ook de archimedeskracht. De wet van Archimedes geldt dus zowel voor vloeistoffen als voor gassen!

De archimedeskracht (FA) wordt uitgedrukt in Newton (N) en kan worden berekend met de volgende formule: FA= ρ · g · V; ρ is het soortelijk gewicht (ook wel dichtheid) van de vloeistof of gas waarin het voorwerp zich bevindt; g is de valversnelling (9,81 m · s-2op Aarde); V is het volume van het voorwerp (in m3).

We nemen een voorbeeld met een massieve kubus van lood (1 dm3).

Dat blok lood heeft een massa van 11,3 kg. Ondergedompeld in water heeft het nog maar een massa van 10,3 kg. De kubus lood heeft 1 dm3 water verdrongen (massa: 1,0 kg). 11,3 – 1,0 = 10,3 kg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

shares